Thursday, May 15, 2008

Diktanalyse

Tomaten henger i solen
og tenker fornøyd som så:
stappfull av vitaminer
gleder jeg store og små
men løken ligger i kjellleren
og grubler stumt på sin gåte:
hva kan det være i veien med meg
som bare får folk til å gråte?

Diktet er skrevet av Inger Hagerup og tittelen fant jeg desverre ikke. Diktet er et tradisjonelt dikt, fordi det handler om gårdsbruk og norsk gårdsbruk har vært viktig for nordmenn.

Diktet har åttelinjer og ikke noe særlig med rytme, men det går å lese diktet med rytme hvis du har innlevelse.
Rimene i diktet er ordrim og enderim. Et eksemper på ordrim er: Tomaten - Tenker, der er begge forbokstavene T. Et eksempel på enderim er: Som så - små, der rimer endene av setningen.

Motivet
Diktet handler om en tomat og en løk. Tomaten henger i solen og er fornøyd, den er stappfull av vitaminer og gleder mange. Løken ligger bare i kjeller og grubler på hva som er i veien med den når den bare får folk til å gråte.

Komposisjon
Diktet starter med å fortelle om en tomat som er fornøyd, fordi den er stappfull av vitaminer og gleder store og små, også blir det et skifte i diktet. Diktet fortsetter med å fortelle om en løk som er trist og grubler på hvorfor den bare får folk til å gråte. Diktet går altså fra glad til trist.

Virkemidler
Inger Hagerup bruker tomaten som en metafor for et vellykket menneske. Hun bruker også løken som en metafor for et ikke vellykket menneske. "Tomaten henger i solen" kan bety at det vellykkete mennsesket er høyt oppe i samfunnet. "Løken ligger i kjelleren" kan bety at det ikke vellykkete mennsket er langt nede i samfunnet. Tomaten eller mennesket gir mye til samfunnet, med sine vitaminer, mens løken ikke gir noe til samfunner, gjør bare at folk begynner å gråte.

Tema
Temaet i diktet kan være forskjellen mellom rik og fattig. Tomaten er rik og høyt i samfunnet, mens løken er fattig og lavt i samfunnet. Det kan også være at noen får ting lett, mens andre må slite for det. Inger hagerup prøver å vise forskjellene mellom de rike og fattige, mellom hvor lett det er å få ting når du er rik og hvor vanskelig det er å få ting når du er fattig.

Jeg synes at Inger Hagerup har gjort en bra jobb med diktet sitt. Jeg fant uheldigvis ikke tittelen på diktet. Det er et bra og et fint dikt. Mange liker tomat og løk.

Kilder
Tomaten er hentet fra: www.annettehalvorsen.no/images/bilder/tomat.jpg
Løken er hentet fra:www.home.no.net/reallife/new/cards/mat/lok.jpg

1 comment:

Ole said...

Jeg liker tomater. Tomatene kom jo opprinnelig fra mellom- og Sør-Amerika, så man kan tro at mayaene og de karibiske indianerstammer kan ha spist mye pølser før de spanske konkvistadorene ødela for dem.

På en annen side tror jeg egentlig ikke at de spiste pølser.